Op stap met Couperus

Op stap met Couperus

In 2013 maakte It Happened One Night met een aantal projecten deel uit van de organisatie ‘150 jaar Couperus’. Het streven om door middel van toegankelijke hoogwaardige literaire voorstellingen een qua opleiding en leeftijd zo breed mogelijk publiek te bereiken, werd ruim gehonoreerd door de gemeente Den Haag en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en trok vele bezoekers. ‘Volgend jaar weer?’, vroegen veel mensen zich af.

Multidisciplinaire voorstelling
De voorstelling ‘Op stap met Couperus’ – dé Couperus-experience voor jong en oud – werd maar vijf maal succesvol opgevoerd in een monumentale villa in de chique Willemsparkbuurt, de buurt waar Couperus op bezoek ging bij zijn opa en zijn latere vrouw Elisabeth voorlas uit Eline Vere. Professionele artiesten en musici brachten samen met spelers van de Haagse jeugdtheaterschool Rabarber de verhalen van Couperus tot leven met scènes, voordracht, poetry-slam en liederen. Op de feestelijke première was o.a. de toenmalige wethouder van Cultuur Marjolein de Jong aanwezig.

Expositie
Ook initieerde It Happened One Night de expositie ‘Zoo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar’. Deze tentoonstelling in de bekende Haagse galerie ’t Cleijne Huijs – waarin een aantal bekende Haagse beeldend kunstenaars en dichters zich liet inspireren door Couperus – werd geproduceerd door beeldend kunstenaar Albert in ’t Veld en galeriehoudster Ellen Cleijndert en werd o.a. bezocht door burgemeester Jozias van Aartsen. Speciaal voor het Couperusjaar ontwierp In ’t Veld een elegante Couperusbroche.

Klik hier voor de brochure met alle kunstwerken en gedichten.

Lied
It Happened One Night riep een nieuwe traditie in het leven: een modern lied over een klassieke schrijver. De auteur die in de belangstelling staat, wordt gefêteerd in een speciaal voor hem of haar geschreven lied, in de beste traditie van het Nederlandse kleinkunstlied. Dichter Jos Versteegen en componist Peter Lunow maakten ‘Holland of de hemel, een lied over Louis Couperus. Klik hier om het lied te beluisteren.

Samenwerking met Koninklijke Bibliotheek tijdens ‘Couperus in handen’
Sommige boeken van Couperus zijn ware kunstwerken! Experts van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag presenteerden originele handschriften, luxe boekbanden en curieuze uitgaven. Bezoekers van ‘Op stap met Couperus’ konden op vertoon van hun kaartje de authentieke stukken van dichtbij bewonderen. It Happened produceerde twee informatieve filmpjes met een compilatie van de presentatie. Geïnteresseerd in de geschiedenis achter de boekbanden van Couperus? Klik hier voor het filmpje met conservator Bijzondere Collecties Paul van Capelleveen en hier voor het filmpje met collectiespecialist Nederlands Arno Kuipers.