Verdiepingscursussen Zaanse schrijvers

Sinds voorjaar 2018 organiseren we samen met Over Literatuur en het Gemeentearchief Zaanstad cursussen waarin Zaanse schrijvers centraal staan. Deze samenwerking maakt een bijzondere combinatie van teksten en voorwerpen mogelijk. Als afsluiting van de laatste les er is een exclusieve rondleiding door het depot van het archief. 

Cursusleider is Renate Sun-Louw van Over Literatuur. Ze maakt de cursus voor Mens durf te lezen! en in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad.

Inschrijven: renate@overliteratuur.nl

Meer informatie: www.mensdurftelezen.nl, archief.zaanstad.nl, overliteratuur.nl


Literatuurwetenschapper Renate Sun-Louw werkt regelmatig mee aan de literaire salon. Tijdens de aflevering over Nescio hield zij een lezing over zijn bijzondere stijl.

Cursus 1

Zaanse schrijvers rond 1900 

In de cursus ‘Zaanse schrijvers rond 1900’ verplaatsen we ons naar de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw. Centraal staat het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn. De teksten die we lezen en bespreken, spiegelen we aan bijzondere archiefstukken. Zo komt deze tijd niet alleen in woorden, maar ook in tastbare voorwerpen tot leven.

De cursus bestaat uit drie avonden. Steeds lezen we mooie, aangrijpende en tot nadenken stemmende passages uit het werk van de drie schrijvers. Elke bijeenkomst heeft een ander deelthema. Tijdens de eerste bijeenkomst maak je kennis met de schrijvers en ontdek je wat zij betekenden in hun tijd. In de tweede bijeenkomst staat de Zaanstreek centraal, want alle drie voelden zij zich zeer verbonden met deze regio. De slotbijeenkomst laat zien hoe deze schrijvers de vinger aan de pols van hun tijd hielden: ze schreven onder meer bevlogen over de positie van arbeiders, vrouwen en kinderen.

Data volgen nog.
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam
Kosten: € 45,-, inclusief lesmateriaal en koffie/thee met wat lekkers

Cursus 2

Uit de levens van denkende vrouwen

Deze cursus is vernoemd naar de felle roman ‘Uit het leven van een denkende vrouw’ van Carry van Bruggen uit 1920. Hierin schrijft zij trefzeker over alle tumult rond de rol van vrouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Tijdens deze cursus duiken we in de hevige discussies en brandende kwesties uit die tijd en krijgen we een inkijkje in (Zaanse) vrouwenlevens van honderd jaar geleden met Carry van Bruggen als rode draad. Vier avonden vol opzienbarende leesfragmenten en prachtige archiefstukken.

Heel bijzonder is dat tijdens deze cursus een archiefstuk openbaar wordt gemaakt dat nog nooit eerder aan het publiek is getoond. 

Praktische gegevens
Data: 21 en 28 februari, 7 en 14 maart 2019
Data: 7, 14, 21 en 28 november 2019
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Gemeentearchief Zaanstad
Kosten: € 60,-, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en koekjes.
Van de cursisten wordt gevraagd om voor aanvang enige teksten te lezen. De leeslijst wordt ongeveer een maand van tevoren bekendgemaakt.